top of page

Aj tohtoročný Deň otvorených dverí ponúkol zaujímavý program

Updated: Aug 28, 2019

Prvého marca sa v našej škole konal tradičný Deň otvorených dverí. Učitelia a žiaci piaristickej spojenej školy záujemcom o štúdium lákavým spôsobom predstavili, ako to u nás funguje. Hostia si mohli dopriať zmrzlinu, ochutnať dobroty jazykovej kaviarne alebo si dokonca zašportovať, a to v sprievode dídžeja.



Ak o niečo prejavujeme seriózny záujem, nie je nič lepšie, než prezrieť si to na vlastné oči. Tým sa riadili aj záujemcovia o štúdium v Piaristickej spojenej škole Františka Hanáka v Prievidzi, ktorí navštívili tohtoročný Deň otvorených dverí.

Mladí študenti mohli 1. marca vidieť, ako to funguje v našej škole. Ochutnávku z rôznych odvetví im pripravili učitelia a žiaci, ktorí sa na tento deň svedomito chystali.

Každá skupina záujemcov dostala svojich sprievodcov, ktorí tu podľa sloganu „boli len pre nich". Prehliadka sa začala uvítacím videom, v ktorom sa predstavili tváre našej školy.

(Nielen) pre chuťové poháriky

Prvou zastávkou na trase bola Studená chémia. Otužilejší uchádzači o budúcnosť v piaristickej škole si mohli dopriať zmrzlinu. Predsa, hoci je oficiálne ešte stále zima, už sa trochu oteplilo. Predvádzalo sa aj zamrznutie kvetiny či vyliatie tekutého dusíka na ruku.

Azda nikto z návštevníkov ani netušil, že sa môže počas prehliadky našej školy zrazu ocitnúť v kaviarni. O to väčšie prekvapenie teda pre záujemcov muselo byť stanovište s názvom Palacinka na jazyku, ktoré mali v réžii jazykoví špecialisti. Občerstvenie v podobe anglického čaju, kávy či palaciniek bolo určite veľmi príjemným spestrením dňa, celá komunikácia v tejto kaviarni, samozrejme, prebiehala v cudzích jazykoch.




Pokusy, kvízy, netradičné spojenia

Budúci biológovia a geografi sa zaoberali zemetraseniami, citlivosťou tela alebo dokazovaním CO2. Na programe bol tiež vedomostný kvíz s odmenou pre šikovných víťazov.

Základy finančnej gramotnosti sú nevyhnutné pre život. Teda, minimálne, ak nikto z nás raz nechce vyhlásiť osobný bankrot. Návštevníci mali možnosť absolvovať test finančnej gramotnosti.

Už Pytagoras v antike uvažoval nad spojitosťou medzi hudbou a fyzikou. Veď hudba bola dokonca až do obdobia renesancie radená medzi štyri číselné odbory spolu s aritmetikou, geometriou a gastronómiou. Práve na toto spojenie hudby a fyziky sa snažili poukázať aktéri tohto stanovišťa, ktorí predviedli, ako vyzerá slobodný a uväznený bubon, telefonujúca ihlica alebo tancujúca pružina.



Trochu pohybu nezaškodí

Najmä maškrtníci dostali príležitosť spáliť skonzumované palacinky a zmrzlinu na palubovke školskej telocvične, kde sa hral volejbal. Prievidzský volejbal patrí spoločne s basketbalom medzi absolútnu slovenskú špičku, čoho dôkazom je aj to, že VK Prievidza je úradujúcim majstrom Slovenska, a preto sa vyslovene pýta, aby tento šport u nás dostával dostatok priestoru. Dobrú atmosféru, ktorá vládla v telocvični, navyše svojou hudbou podporoval DJ Greši.




Aby toho nebolo málo...

Záujemcovia o štúdium sa mohli dozvedieť čosi viac aj o piaristickom kostole a jeho krypte, a to počas prehliadky, o ktorú sa postarali prváčky 4-ročného gymnázia a zástupkyne sekundy.

Komplexné a aj nejaké zákulisné informácie o chode školy ponúkali terajší študenti v priestoroch školského klubu.

Mnohí návštevníci avizovali, že majú veľký záujem o našu školu a viacerí potvrdili, že nad inými alternatívami v podstate neuvažujú. Je tu teda veľká šanca, že významnú časť z hostí, ktorí navštívili DOD, budeme už od septembra vídať na chodbách našej školy.



Foto: Agáta Čurná a Jakub Masár

174 views0 comments
bottom of page