top of page

Káva nie je len horká

Updated: Aug 28, 2019

Niekto ju nemusí, niekto zase miluje, pre niekoho droga, pre niekoho zbytočnosť. Reč je o káve. Ja osobne ju milujem a vyhľadávam. Pokiaľ by ste sa ma spýtali, akú kávu pijem, asi by som vám nedala jednoznačnú odpoveď. Buď je to niečo z alternatív alebo klasické espresso. Záleží od okolností, nálady a, samozrejme, od danej kávy. Pokiaľ kávu pijete alebo sa chcete o nej len niečo dozvedieť, ste tu správne. Dnes si povieme niečo o klasickom espresse.


Kde sa káva vôbec vzala, ako sa spracováva, praží a melie, si povieme nabudúce. Dnes len stručne. Káva ako taká pochádza z Etiópie, aj keď je veľmi pravdepodobné, že sa sem rozšírila zo Sudánu. Potom prešla dlhú cestu, až do takej podoby, ako ju poznáme dnes.


Výberová káva : Honduras, Ismael Moncasa, chuťový profil : fialka, černice, mliečna čokoláda, karamel , odroda kávy : PARAINEMA
Ristretto


Espresso. Ako by ste ho definovali? Pokiaľ ako taliansky kávový nápoj s dobou extrakcie 25 sekúnd a s objemom 25 ml , neboli by ste dvakrát presný. Espresso naozaj pochádza z Talianska. Na tento nápoj používame jemne namletú kávu, ktorú pripravujeme pod vyšším tlakom (6 - 9 barov) a vyššou teplotou vody (85 - 96 °C). Čo sa už týka hmotnostných a objemových parametrov tohto nápoja, nedajú sa presne určiť. Veľmi záleží od odrody, spracovania, stupňa praženia a mletia kávy. Každá káva chutí inak. Ale pokiaľ by sme chceli byť konkrétnejší, mohli by sme to sformulovať nejako takto: espresso je nápoj podávaný v pomere 1:2, pričom 1 = suchá namletá káva a 2 = už vyextrahovaná káva v šálke.


Espresso

Vedeli ste, že káva nie je len horká? V každej dobrej káve by ste mali nájsť tieto chute: kyslosť, sladkosť a horkosť. V takomto poradí sa extrahujú aj pri robení espressa. Po týchto chutiach sa extrahuje už len kofeín a ak kávu extrahujeme dlhšie, ako máme, tak aj zdraviu škodlivé látky. Pokiaľ sa bavíme o týchto chutiach, môžeme v nich nájsť aj omnoho viac, napr. čokoládu, karamel, višne, marhule, lesné ovocie, mandarínky, citrónovú trávu či čierny čaj. Všetko to závisí od odrody kávy a stupňa praženia. Ale o tom sa ešte porozprávame v inom článku.


Dôležité prvky pri robení espressa sú mlynček, barista, voda, stroj a káva. Najdôležitejší z nich je mlynček na kávu. Pokiaľ nemáte dobrý mlynček, nemáte dobrú kávu. Aká je úloha mlynca? Správne a konzistentne mlieť nadstavenú veľkosť častíc kávy, minimálne sa počas mletia zahrievať a nevytvárať zhluky namletej kávy pri jej mletí. A čo tak úlohy baristu? Samozrejme, že všetko skontrolovať (nadstavenie hrúbky mletia kávy, teplotu pákového stroja...), zatlačiť kávu dostatočne silno do páky, tak, aby nevznikli medzery v káve a v neposlednom rade samotný espresso shot vytvoriť. Voda by nemala byť príliš tvrdá, čo dosiahneme pomocou filtra na vodu.

espresso a v pozadí cappuccino

Myslím si, že na dnes stačilo. Najbližšie sa porozprávame o ristrette a nápojoch pripravených z espressa.

129 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page