top of page

Máte radi Cappuccino?

Updated: Aug 28, 2019

Cappuccino – nápoj Talianov. Asi nepoznám vo svojom okolí niekoho, kto by ho nemal rád. Či už preferujete chuťovo silnejšiu, či slabšiu kávu, s krásnym obrázkom navrchu alebo nie, poďme spolu načať tému mliečnych káv. Najdôležitejšie pri mliečnych kávach je, samozrejme, mlieko. Dáva sa do kávy už odnepamäti a časom sa z pridania mlieka do kávy stalo umenie – latte art.

Pri latte art je dôležitý obrázok, ktorý sa kreslí mliečnou penou, takzvanou mikropenou. Čo vlastne mikropena je? Mlieko jemne našľahané do formy „krému“, ktorý je lesklý a bez veľkých bublín. Momentálne sa skôr používa seattle style cappuccino (čiže cappuccino s obrázkom navrchu) ako klasické cappuccino s hustou penou a teplým mliekom (bez obrázka).



Pokiaľ nepreferujete kávy s veľkým množstvom mlieka, espresso macchiato je pre vás možno to pravé. Tento kávový nápoj je objemovo menší a ide tu o espresso s malým množstvom mliečnej mikropeny. Pokiaľ máte radi klasické espresso a cappuccino je pre vás slabé, určite skúste tento menší nápoj šťastia a ľutovať isto nebudete.

Predpokladám, že väčšina z vás je milovníkom kráľa mliečnych káv – cappuccina. Mohli by sme ho nazvať aj osvedčenou klasikou. Tento nápoj pochádza z Talianska, v porovnaní s espressom macchiatom je chuťovo vyváženejší a, dovolím si tvrdiť, aj sladší, keďže obsahuje predsa len viac mlieka ako kávy. Pokiaľ cappuccino pijete preto, lebo máte radi „slabšie kávy “, tak slabšie je len v intenzite chuti kávy. Sila kofeínu je v ňom rovnaká ako v espresse. Môžeme si dovoliť povedať, že „mliečny začiatkom káv“ bolo práve cappuccino.


Možno sa nájdu medzi vami aj takí, ktorí uprednostňujú objemovo veľkú kávu s veľkým množstvom mlieka. V tom prípade je pre vás ako stvorené café latte alebo café latte macchiato (vlastne ten istý kávový nápoj, len káva a mliečna mikropena sú v ňom usporiadané v inom poradí). Café latte je espresso vo väčšej šálke doliate mikropenou. Latte macchiato je espresso s teplým mliekom a vrstvou mikropeny. K tejto káve sa zvyknú pridávať rôzne sirupy do kávy, poprípade salko. Každopádne, aj tento nápoj obsahuje rovnako veľa espressa ako espresso, len chuť samotného nápoja je o dosť jemnejšia.


Mne osobne „jemnejšia káva“ veľmi nesedí a preferujem kávy s plnšími chuťami. V mliečnych kávach je mojím favoritom flat- white. Pomerne mladý kávový nápoj, ktorý pochádza z Austrálie. Ide o dvojité espresso doliate mliečnou mikropenou. Z pohľadu chuti je tento nápoj podľa môjho názoru zaujímavejší, keďže môžeme cítiť silnejšiu chuť kávy. Ja preferujem výberovú kávu a pri tomto nápoji sa vytvára veľmi zaujímavá kombinácia sladkého mlieka, jemne kyslej až ľahko horkej kávy.



Keby sme mali ľudí roztriediť do kávových skupín, môžeme povedať, že študenti uprednostňujú skôr mliečne nápoje a pracujúci skôr klasické espresso predĺžené vodou. Pokiaľ navrchu mliečnej peny preferujete škoricu alebo kakao, v lepších kaviarňach by vám to určite neprešlo. Všetko, čo káva v chuti má mať, závisí od kávy samotnej a aj od mlieka, ktoré používame. Možno sa to veľmi nezdá, no mlieko tiež veľmi ovplyvňuje celkovú sladkosť kávy. Samozrejme, pokiaľ máte svoj vlastný kávový rituál, nikto nemá právo vám ho narúšať alebo meniť. Verím, že sa na svoju šálku kávy tešíte rovnako ako ja a pri káve sa stretneme aj nabudúce.


Foto: archív Márie Mondočkovej


53 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page